ВИКОРИТАННЯ СТОХАСТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНО ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ

  • Орест Мищишин ЛНУ імені Івана Франка
  • Ірина Борщук ЛНУ імені Івана Франка https://orcid.org/0000-0002-2090-8425
  • Тарас Михайлишин ЛНУ імені Івана Франка
Ключові слова: соціально-економічний процес, заробітна плата, стохастична модель, нормальний розподіл, розмірний ряд взуття.

Анотація

Дослідження та моделювання соціально-економічних процесів передбачає перехід від детермінованих величин до стохастичних, що визначає використання нормального розподілу для економічних параметрів. Створення змінних в часі стохастичних моделей можливе на базі теорії випадкових процесів.

Оскільки більшість економічних величин представлені в агрегованому виді, а розподіл величин та їхня частота появи, як правило відсутні, тому в роботі створено максимально наближену до реальності динамічну стохастичну модель заробітної плати для працівників великого підприємства або мешканців територіальної одиниці.

Розрахунок оптимальної кількості розмірного ряду взуття та одягу для окремих країн дозволяє оптимізувати прибуток великих мереж магазинів, на основі даних про розподіл розмірного ряду товарів. Цікавим також є порівняння спектру розмірного ряду для споживачів різних країн, що уніфікує підходи для вибору розмірного ряду.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

1. Бондаренко С.М. Використання нормального розподілу Пуассона в системі управління якістю на підприємстві легкої промисловості. Економіка і суспільство. 2021. Випуск 32. https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/840/807
2. Жлуктенко В.І., Бегун А.В. Стохастичні моделі в економіці.: Монографія. – К.: КНЕУ, 2005. – 352 с.
3. Томашевський В. М., Жданова О. Г.,Жолдаков О. О. Вирішення практичних завдань методами комп’ютерного моделювання. — К.: Корнійчук, 2001. — 267 с.
4. https://www.pfu.gov.ua/statystyka/pokazniki-serednoyi-zarobitnoyi-plat/arhiv-zapitannya-vidpovidi-peremishhenim-pokazniki-serednoyi-zarobitnoyi-plat/
5. https://ukrayinska.libretexts.org/Математика/Прикладна_математика/Бізнес_обчислення_з_Excel_(May_і_Bart)/07%3A_Інтеграція/7.06%3A_Нормальний_розподіл_-_Розширений_числовий_приклад

Переглядів анотації: 6
Завантажень PDF: 5 Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2023-09-21
Як цитувати
(1)
Мищишин, О.; Борщук, І.; Михайлишин, Т. ВИКОРИТАННЯ СТОХАСТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНО ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ. fp 2023, 75-84.