ВПЛИВ ТУРБУЛЕНТНОСТІ НА МОТИВАЦІЮ ПЕРСОНАЛУ ТА ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ В СИСТЕМІ ВНУТРІШНЬОГО МАРКЕТИНГУ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Мар'яна Мальчик; Віталій Прокопець (Фінансовий простір, 2024)
У статтi дослiджено вплив турбулентності на мотивацiю персоналу та здобувачiв освiти закладiв вищої освiти (ЗВО) в умовах глобальних i локальних викликiв. Висвiтлено, що сучасна освiтня сфера зiткнулася з такими турбулентностi, як економiчна нестабiльнiсть, пандемiя COVID-19 та вiйна в Українi, якi суттєво вплинули на психологiчний стан та працездатнiсть викладацького складу i здобувачів. У роботi акцентовано увагу на важливостi внутрiшнього маркетингу як системи пiдтримки та збереження мотивацiї внутрiшнiх стейкхолдерiв освiтнiх закладiв в умовах невизначеностi та кризових явищ.Стаття мiстить опис основних аспектiв турбулентностi, таких як нестабiльнiсть, непередбачуванiсть, фiнансовi труднощi та психологiчний тиск. Визначено класифiкацiю турбулентностi за рiвнем впливу, часовими рамками та iнтенсивнiстю. Особливу увагу придiлено основним викликам, з якими стикаються внутрішні стейкхолдери ЗВО, а також основним факторам турбулентності, що можуть мати вплив на систему внутрішнього маркетингу ЗВО і як наслідок на мотивацію та задоволеність персоналу та здобувачів.Автори пiдкреслюють, що стратегiї внутрiшнього маркетингу, спрямованi на розвиток особистiсних i професiйних компетенцiй, є важливими для забезпечення стiйкостi та конкурентоспроможностi ЗВО в умовах постійних змiн i викликiв.