Особливості формування суспільної довіри у процесі трансформації фіскального простору держави - Юрій Криган (Фінансовий простір, 2021)
Системно обґрунтовано особливості формування суспільної довіри у процесі трансформації фіскального простору держави. З’ясовано, що суспільна довіра у фіскальному просторі держави – це базовий суспільний інститут, що узагальнює міру впевненості одних суб’єктів (хто довіряє) у відповідності системних дій інших суб’єктів (кому довіряють) сформованим ідеальним образам, без актуалізації підстав та причин такої впевненості. Доведено, що хоча феномен суспільної довіри і полягає у начебто безпідставній вірі одних суб’єктів іншим, ґрунтовний аналіз внутрішньої структури суспільної довіри як базового суспільного інституту дозволив зробити висновок, що виникнення довіри неможливе без інформації, відбувається через доволі зрозумілу та обґрунтовану послідовність дій та підтвердження відповідності віри та знань, які надалі деактуалізують впевненість, тобто перетворюють довіру, яка спирається на знання, у довіру, що ґрунтується на вірі.