Визначення ефективності використання інноваційного потенціалу України за допомогою метода багатовимірної середньої - Тетяна Черкашина (Фінансовий простір, 2019)
Проведено оцінку ефективності використання інноваційного потенціалу національної економіки України у 2014-2018 рр. У якості інструмента оцінювання був використаний метод багатовимірної середньої, який дав автору змогу встановити, що серед дев’яти країн, які мають на меті приєднатися до ЄС і НАТО, Україна за рівнем інноваційного потенціалу посідає перше місце. У той же час складним і суперечливим залишається питання ефективності використання національного інноваційного потенціалу, що проявляється у невисокій ринковій вартості інтелектуальних активів країни і обумовлено недостатньою державною підтримкою галузей з високою доданою вартістю. З огляду на це автором запропоновано наступне: державне фінансування нових, більш прогресивних технологій; створення більш сприятливих інституційних умов для ведення наукоємного бізнесу; суттєве удосконалення організаційно-економічного механізму комерціалізації науково-дослідних робіт і захисту прав інтелектуальної власності.