Сутність та форми економічної свободи та її особливості в Україні - Олег Гордуновський (Фінансовий простір, 2015)
Розглянуто  теоретичні  підходи до  визначення  суті  та  ролі  економічної  свободи  у  ринковій  економіці.  Досліджено  критерії  і показники  реалізації  економічних  свобод.  Визначено  та  охарактеризовано  внутрішні  та зовнішні  форми  прояву  економічної  свободи. Проаналізовані  фактори,  що  впливають  на зміни  у  поглядах  на  роль  та  межі  економічної свободи  під  впливом  трансформації  ринкових  відносин.  Розглянуто  міжнародні  підходи до  оцінки  економічної  свободи  національних економік.  Досліджено  особливості  проявуекономічної  свободи  в  Україні  з  урахуванням впливу невизначеності ринкового середовища і високих трансакційних витрат.