СТРАХУВАННЯ БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВОЄННИХ ВИКЛИКІВ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА НАПРЯМИ РОЗВИТКУ - Дарія Попович; Мирослава Козік (Фінансовий простір, 2026)
У статті розглянуто особливості розвитку страхування бізнесу в умовах воєнних викликів та зростання економічної невизначеності. Проаналізовано роль страхового захисту як важливого елементу системи управління ризиками підприємств, що забезпечує збереження активів та фінансову стабільність бізнесу. Окрему увагу приділено впливу повномасштабної війни на функціонування страхового ринку України та трансформації підходів до оцінки ризиків.На основі аналізу динаміки валових страхових премій і виплат у 2020-2024 рр. визначено основні тенденції розвитку страхування бізнесу та структурні зміни у попиті на страхові продукти. Досліджено формування програм страхування воєнних ризиків, які реалізуються за участі національних і міжнародних фінансових інституцій, а також визначено їх ключові особливості та обмеження. Обґрунтовано перспективи розвитку страхування бізнесу в Україні на основі формування комплексної системи страхового захисту, що поєднує класичні страхові інструменти, державні гарантійні механізми та міжнародне перестрахування.