ВПЛИВ ПОДАТКОВИХ ПІЛЬГ І ЛЕГАЛЬНИХ СХЕМ МІНІМІЗАЦІЇ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА ФІСКАЛЬНУ СТІЙКІСТЬ БЮДЖЕТУ - Юрій Голинський (Фінансовий простір, 2025)
У статті досліджується вплив податкових пільг та практик легальної мінімізації податкового навантаження на фіскальну стійкість держави. Розглянуто теоретичні підходи до трактування податкових пільг як прихованої форми бюджетних видатків, а також узагальнено міжнародний досвід їх застосування у розвинених країнах і країнах, що розвиваються. Особливу увагу приділено проблематиці базисної ерозії та виведення прибутку (BEPS) як чиннику скорочення податкової бази та зростання фіскальних ризиків. Проаналізовано специфіку українського контексту в умовах воєнного стану, обмеженого фіскального простору та високої залежності від зовнішнього фінансування. На основі міжнародних даних і національної практики обґрунтовано необхідність системного перегляду податкових пільг як складової політики фіскальної консолідації та зміцнення макрофінансової стабільності України.