Економічна сутність поняття «оплата праці» як об’єкта обліку, аналізу та аудиту - Бондаренко, Ольга; Тітаренко, Анастасія (Фінансовий простір, 2021)
У статті досліджено економічну сутність поняття «оплата праці» як об’єкта обліку, аналізу та аудиту. Проаналізовано основні підходи до визначення сутності даного поняття серед науковців, теоретиків та провідних авторів, у яких об’єктом дослідження виступала категорія «оплата праці». Зважаючи на багатоаспектність представленої дефініції cеред авторів, було розглянуто сутність економічної категорії «оплата праці» з декількох аспектів, а саме: з боку підприємця, з боку працівника, як елемент ринку праці та як економічну категорію, що відображає стосунки роботодавця і найманого працівника. Досліджено нормативно-правове регулювання оплати праці й встановлено, що воно є недосконалим, оскільки нормативно-правові акти в більшій мірі повторюють одне одного, надають тотожне визначення економічної сутності досліджуваного поняття. Також було досліджено окремі елементи регулювання оплати праці та визначено механізм оплати праці.