Трансформація політики, інструментів і технологій обліку та оподаткування в умовах цифрової економіки - Рогова , Наталія (Фінансовий простір, 2020)
У статті обґрунтовано роль цифрових технологій в трансформації систем обліку та оподаткування. Проведено аналіз процесу автоматизації сфери бухгалтерського обліку та податкового адміністрування. Охарактеризовано можливості та ефекти впровадження в практику обліку та оподаткування таких технологій, як штучний інтелект, машинне навчання, хмарні технології, Big Data для прогнозної і предписательної аналітики, оптимізації процесів, оцінки ризиків, зменшення витрат, кластеризації і сегментації платників податків тощо. З огляду на значний інноваційний потенціал і високу криптовалютну активність в світі, проведено аналіз правової легітимності криптовалюти, відмінностей в підходах обліку операцій і оподаткування результатів криптовалютної діяльності. Виявлено основні проблеми та надано рекомендації регулювання, обліку та оподаткування криптовалюти в Україні.