Фіскальна ілюзія: теоретичні аспекти та емпіричне дослідження - Колодій, Сергій (Фінансовий простір, 2020)
Статтю присвячено вивченню теоретичних аспектів концепції фіскальної ілюзії та проведенню емпіричного дослідження її масштабів та динаміки в Україні. Проведено аналіз ставок шости основних податків та обов’язкових платежів протягом 1999-2019 рр., виявлено тенденцію до зниження базових ставок. Розроблено авторську економіко-математичну модель оподаткування фізичної особи та обґрунтовано використання коефіцієнту фіскальної ілюзії (Kfi) та масштабу фіскальної ілюзії (Sfi).