Іноземні інвестиції − важливий фактор підвищення конкурентоспроможності та ефективності економіки України - Карчева, Ганна; Галицька, Ольга (Фінансовий простір, 2018)
Розглянуто теоретичні i практичні аспекти стимулювання надходжень іноземних інвестицій в Україну та поліпшення їх використання з метою підвищення конкурентоспроможності та ефективності економіки, забезпечення її стабільного розвитку. Доведено, що несприятливий інвестиційний клімат, низькі темпи економічного зростання, високі інвестиційні ризики стримують надходження іноземних інвестицій в Україну. Досліджено роль іноземних інвестицій у розвитку країн-реципієнтів залежно від обраної моделі економічного розвитку. За допомогою побудованих економетричних моделей установлено, що економіка України розвивається за екзогенною моделлю залежного розвитку. Обгрунтовано, що важливу роль у розвитку економіки України відіграють іноземні інвестиції, обсяг яких значною мірою залежить від величини експорту, ВВП і динаміки валютного курсу.