Основні принципи організації ефективної системи комплаєнс-контролю та проблеми їх впровадження у банках України - Омельчук, Ярослав; Кочума, Інна (Фінансовий простір, 2018)
Досліджені основні проблеми формування та практичного застосування системи комплаєнс у вітчизняних банках. Визначені роль та місце підрозділу комплаєнс у банківській установі відповідно до моделі «трьох ліній захисту» та сформульовано основні вимоги, що мають враховуватись при організації його діяльності. Проаналізовано сутність і причини комплаєнс-ризиків та розроблено критерії ефективності системи комплаєнс у банку.