Аналіз чинників впливу на забезпечення фінансової безпеки комерційного банку - Барилюк, Марія-Мар’яна (Фінансовий простір, 2017)
У статі визначено, що на процес забезпечення фінансової безпеки банку впливає ситуація в міжнародному, національному та внутрішньому середовищі функціонування банку. Чинники впливу на фінансову безпеку банку, генеровані міжнародним середовищем та національним середовищем функціонування банку доцільно розглядати через призму економіко-соціальних, політико-правових та технологічних факторів впливу на фінансову безпеку банку. Внутрішніми факторами впливу на процес забезпечення фінансової безпеки визначено сукупність чинників, які генеруються самим комерційним банком та безпосередньо залежать від його діяльності. Внутрішніми чинниками впливу на фінансову безпеку банку є: фінансово-економічні, комерційні, інформаційно-технологічні, організаційно кадрові. Визначено, що чинники генеровані міжнародним, національним та внутрішнім середовищем функціонування банку створюють як можливості для забезпечення фінансової безпеки, так і ризики, загрози фінансовій безпеці банку.