Laborism As A Basis For The Creation Of Monetary Unions - Renkas, Jurij (Фінансовий простір, 2015)
Стабільність показника продуктивності праці робить його доброю підставою для визначення досягнутого країною економічного рівня. Метою статті є презентація способів застосування показника продуктивності праці Q у вирішенні важливих економічних питань. Він може використовуватися для побудови рейтингів продуктивності праці різних країн, а також для моніторингу їх розвитку. Стаття фокусується на визначенні показника продуктивності праці Q для економіки України та його порівнянні в різних країнах. В Україні показник продуктивності праці Q знижується протягом останніх кількох років. Це означає, що з кожним роком на 1 гривню виплачуваних заробітних плат припадає менший обсяг реального ВВП. Це дуже негативна тенденція, яка вказує на необхідність вжиття термінових заходів, спрямованих на зміну економічної політики країни. У статті також пропонується оригінальне вирішення проблеми створення валютних союзів.