Аналіз зовнішніх активів реального сектору економіки України - Гордєєва, Дар’я (Фінансовий простір, 2015)
У даній статті проаналізовані зовнішні активи реального сектору економіки (підприємств та домогосподарств). Аналіз статистики міжнародної інвестиційної позиції показав, що основними активами даного сектору є валюта та депозити,вагому частину серед яких складає готівкова валюта поза банками, а також торгові кредити. Проаналізовані потоки готівкової валюти поза банками та такі джерела її формування як сальдо купівлі-продажу валюти населенням та грошові перекази з-за кордону. Збільшення відтоку валюти поза банки супроводжується попитом на валюту з боку реального сектору не тільки у кризові періоди, а й під час проведення виборів, що свідчить про недовіру до національної валюти. Також проаналізовані обсяги «втечі капіталу» на основі аналізу статей платіжного балансу.