РЕЗИЛЬЄНТНІСТЬ ТА ЦИФРОВІ ІНСТРУМЕНТИ ФІСКАЛЬНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УМОВАХ ВОЄННОЇ ТА ПІСЛЯВОЄННОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Назаркевич, Ігор (Фінансовий простір, 2026)
У статті досліджено концептуальні засади резильєнтності фіскальної децентралізації в контексті воєнної та післявоєнної трансформації економіки України. Обґрунтовано авторський підхід до розуміння фіскальної резильєнтності органів місцевого самоврядування (ОМС) як здатності місцевих бюджетних систем адаптуватися до асиметричних шоків, зберігати функціональну спроможність та прискорювати відновлення суспільно-економічних функцій в умовах нестабільності. Систематизовано цифрові інструменти фіскальної децентралізації (ProZorro, Є-data, ДКС, Diia, BAS Бюджет, ГІС ОТГ) та оцінено їх вплив на підвищення стресостійкості місцевих бюджетів. На основі авторської методики побудовано зведений індекс резильєнтності фіскальної децентралізації, який засвідчив позитивну динаміку у 2023 році порівняно з 2022 роком (5,6 проти 4,4 за 10-бальною шкалою), однак вказує на збереження системних уразливостей у сфері диверсифікації доходної бази та міжбюджетного вирівнювання. Проаналізовано динаміку доходів місцевих бюджетів за 2015–2023 роки, виявлено зниження їх частки у зведеному бюджеті до 39,8% у 2022 році та часткове відновлення до 42,3% у 2023 році. Сформульовано рекомендації щодо інтеграції цифрових платформ у механізми бюджетної децентралізації та забезпечення фіскальної стійкості в умовах відновлення.