ВЕНЧУРНЕ ФІНАНСУВАННЯ ЕКСПОРТНО-ОРІЄНТОВАНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Попель, Сергій (Фінансовий простір, 2026)
У статті проаналізовано історичні передумови становлення венчурного фінансування, його особливості та еволюцію у світовій фінансовій системі. Узагальнено теоретичні підходи до визначення сутності венчурного фінансування та його основних характеристик як інструменту підтримки інноваційних підприємств. Здійснено аналіз сучасних тенденцій розвитку глобального ринку венчурного капіталу, зокрема динаміки обсягів інвестицій, їх географічної структури та галузевої концентрації. Встановлено, що венчурні інвестиції дедалі більше зосереджуються у високотехнологічних секторах, передусім у сфері штучного інтелекту, фінансових технологій та біотехнологій, що визначає нові напрями розвитку інноваційної економіки. Окрему увагу приділено ролі венчурного фінансування у забезпеченні розвитку експортно-орієнтованих компаній, зокрема через підтримку масштабованих бізнес-моделей, інтеграцію підприємств у глобальні ланцюги створення вартості та комерціалізацію інноваційних продуктів. Розглянуто особливості розвитку венчурного фінансування в Україні та визначено основні напрями інвестування у технологічні стартапи. Встановлено, що попри складні макроекономічні умови українська венчурна екосистема демонструє адаптивність та поступове зростання, зокрема у сферах AI, SaaS, FinTech та оборонних технологій.