ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ТА ЇЇ ВПЛИВУ НА ПРИБУТКОВІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ВАЛЮТНИХ РИЗИКІВ - Сич, Ольга; Мельничук, Даніелла (Фінансовий простір, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження фінансової стійкості підприємства як ключового чинника забезпечення його стабільності та прибутковості в умовах нестабільного ринкового середовища. Розкрито зміст основних підходів до оцінювання фінансової стійкості, зокрема агрегатного та коефіцієнтного, які дозволяють визначати тип фінансової стійкості, оцінювати структуру капіталу, рівень ліквідності та здатність підприємства підтримувати безперервність операцій. У роботі охарактеризовано допоміжні методи – інтегральний, маржинальний, бальний, факторний та інші, які забезпечують деталізовану діагностику фінансового стану та дають змогу комплексно інтерпретувати отримані результати. Особливу увагу приділено аналізу взаємозв’язку між фінансовою стійкістю та прибутковістю підприємства. Методологічною основою дослідження стали аналіз і синтез, структурно-функціональний, факторний та порівняльний методи, а також економіко-математичні підходи до інтерпретації відносних і абсолютних фінансових показників. У статті обґрунтовано можливості використання моделі Дюпона для поглибленої оцінки впливу операційної ефективності, фінансового важеля та оборотності на рівень рентабельності підприємства. Наукова новизна статті полягає у системному узагальненні методичних підходів до оцінювання фінансової стійкості та визначенні їх впливу на прибутковість у сучасних умовах господарювання. Практична значущість результатів полягає у можливості використання запропонованих підходів для вдосконалення системи фінансового менеджменту та формування ефективної стратегії розвитку підприємств.