«ЗЕЛЕНЕ ФІНАНСУВАННЯ» У ПОВОЄННІЙ ВІДБУДОВІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД УКРАЇНИ:ПРАКТИЧНИЙ ВИМІР - Возняк, Галина; Сороковий, Данило (Фінансовий простір, 2025)
У статті досліджено роль і потенціал зеленого фінансування у процесах повоєнної відбудови територіальних громад України в сучасних умовах. Актуальність теми зумовлена необхідністю поєднання швидкого відновлення інфраструктури з довгостроковими цілями сталого розвитку, декарбонізації економіки та підвищення фінансової стійкості громад відповідно до принципів Європейського зеленого курсу. Систематизовано інструменти зеленого фінансування, доступні органам місцевого самоврядування, з поділом на безповоротні, поворотні та партнерські, а також здійснено їх аналітичну оцінку з позицій доступності, впливу на фінансову стійкість і потенціалу масштабування у воєнний та повоєнний періоди. Особливу увагу приділено аналізу енергосервісних контрактів (ESCO) та зелених облігацій як інструментів, що суттєво відрізняються за логікою застосування, рівнем інституційних вимог і довгостроковим ефектом для розвитку громад. Аргументовано, що ESCO є найбільш практичним та доступним інструментом реалізації заходів з енергоефективності в умовах обмеженої фінансової спроможності громад, водночас його застосування в Україні характеризується фрагментарністю та обмеженою стратегічністю порівняно з практиками країн ЄС. Встановлено, що зелені облігації мають значний потенціал як інструмент фінансування капіталомістких інфраструктурних проєктів у довгостроковій перспективі, однак їх використання на муніципальному рівні стримується інституційними, фінансовими та регуляторними бар’єрами. Доведено, що інструменти зеленого фінансування не є взаємозамінними, а мають розглядатися як взаємодоповнювальні елементи системи управління публічними інвестиціями територіальних громад. Практична значущість дослідження полягає у формуванні науково обґрунтованих підходів до поетапного переходу від реактивної моделі фінансування місцевого розвитку до проактивної моделі, орієнтованої на підвищення фінансової стійкості громад, реалізацію кліматичних цілей та забезпечення сталого соціально-економічного відновлення України у повоєнний період.