ТЕНДЕРНА ДОКУМЕНТАЦІЯ: ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ ТА ПРАКТИКА ЗАСТОСУВАННЯ - Петик, Любов; Павлюк, Вікторія-Анна; Халанчук, Софія (Фінансовий простір, 2025)
У науковій роботі здійснено комплексне дослідження тендерної документації як ключового елемента системи публічних закупівель. Розглянуто правову природу тендерної документації, її функції та значення в забезпеченні прозорості, відкритості та добросовісної конкуренції. Проаналізовано основні принципи формування тендерної документації, зокрема принципи недискримінації учасників, об’єктивності, пропорційності та прозорості процедур. Окрему увагу приділено практиці застосування тендерної документації в діяльності замовників і учасників, а також типових проблемах, що виникають у процесі підготовки та реалізації тендерних процедур. Досліджено питання відповідності тендерної документації вимогам чинного законодавства та судовій практиці. Обґрунтовано, що якісне формування тендерної документації є необхідною умовою ефективного використання бюджетних коштів та підвищення довіри до системи публічних закупівель.