ІННОВАЦІЙНІ ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ, ЗВІТНОСТІ ТА АУДИТІ ПІДПРИЄМСТВ - Лобода, Наталія; Петришин, Людмила; Чабанюк, Одарка (Фінансовий простір, 2025)
У статті досліджується вплив цифровізації на організацію бухгалтерського обліку, звітності та аудит підприємств в Україні. Визначено ключові аспекти цифровізації бухгалтерії як важливого елементу розвитку національної економіки, зокрема, її роль у оптимізації облікових та звітних процесів. Аналізуються сучасні тенденції впровадження цифрових технологій у сферу бухгалтерії, зокрема застосування хмарних платформ, автоматизованих облікових систем і електронного документообігу. Окрему увагу приділено інтеграції цифровізації з міжнародними стандартами бухгалтерського обліку та стандартами Європейського Союзу. Проаналізовано значення електронного аудиту (е-аудиту), який дозволяє аудитору автоматизувати рутинні перевірки та концентруватися на оцінці ризиків і аналітичних висновках. З’ясовано, що застосування е-аудиту підвищує достовірність фінансової звітності, ефективність аудиторських процедур та знижує ризики людських помилок. Вивчено основні проблеми та виклики, що виникають у процесі цифровізації облікових процесів, а також запропоновано шляхи їх подолання. Оцінено потенціал цифрових інструментів у контексті інтеграції України в європейське економічне середовище.