ЕКОНОМІЧНЕ СТИМУЛЮВАННЯ У ВІТЧИЗНЯНІЙ ЕКОЛОГІЧНІЙ ПОЛІТИЦІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Куліш, Інна (Фінансовий простір, 2025)
У статті розглянуто сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку системи економічного стимулювання в екологічній політиці України. Визначено основні інструменти економічного впливу, серед яких податкові пільги, екологічні платежі, дотації, програми підтримки та інвестиційні механізми. Здійснено аналіз ефективності використання методів економічного стимулювання. Показано, що вітчизняна модель екостимулювання характеризується фрагментарністю, слабкою координацією між органами влади та недостатньою мотивацією бізнесу до впровадження «зелених» технологій. Виявлено основні бар’єри із забезпечення ефективності та результативності вітчизняної екологічної політики. Окреслено перспективні напрями вдосконалення державної політики, зокрема запровадження системи торгівлі викидами, розвитку «зелених» облігацій, удосконалення системи оподаткування та створення регіональних фондів сталого розвитку.