АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ РИНКУ ПЛАТІЖНИХ КАРТОК В УКРАЇНІ - Шушкова, Юлія; Назаркевич, Ігор; Білас, Діана (Фінансовий простір, 2025)
У статті досліджено сучасний стан і тенденції розвитку ринку платіжних карток в Україні у 2021-2025 роках. Проаналізовано вплив повномасштабної війни та процесів цифровізації фінансових сервісів на трансформацію національної платіжної інфраструктури. Висвітлено динаміку безготівкових операцій, зокрема їхнє скорочення у 2022 році та подальше відновлення з 2023 року, а також визначено основні чинники, що зумовили такі зміни. Проведено аналіз кількості держателів електронних платіжних засобів серед фізичних і юридичних осіб, а також розкрито передумови регіональної диференціації розвитку ринку. Особливу увагу приділено дослідженню динаміки торговельних POS-терміналів, банкоматів і пунктів продажу, що приймають платіжні картки, із визначенням причин їхніх кількісних змін. На основі опрацьованих статистичних даних сформульовано практичні рекомендації щодо вдосконалення функціонування ринку платіжних карток в Україні та підвищення ефективності платіжної інфраструктури.