ОСНОВНІ ЗАСАДИ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ В БАНКУ - Сідельник, Олена; Сарахман, Оксана (Фінансовий простір, 2025)
У статті розглянуто основні принципи, процеси та інструменти ризик-менеджменту у банківській діяльності з акцентом на забезпечення фінансової стійкості, прозорості управління ризиками та регуляторної відповідності. Обґрунтовується необхідність вдосконалення систем ризик-менеджменту в умовах макроекономічної нестабільності, війни, зростаючих регуляторних вимог та цифровізації фінансових процесів. Визначено ключові види ризиків, які банки вважають суттєвими: кредитний, ліквідний, процентний, ринковий, операційний (включно з ICT, інформаційної безпеки, юридичний та моделювання), комплаєнс, репутаційний, регуляторний, геополітичний та ESG-ризики. Виокремлено концепцію трьохрівневої системи управління ризиками: перша лінія (бізнес-підрозділи та керівництво), друга лінія (ризик-менеджмент та комплаєнс), третя лінія (внутрішній аудит), що забезпечує незалежність, комплексність та ефективність контролю. Висвітлено принципи ризик-менеджменту (пропорційність, прозорість, відповідальність, ефективність, професіоналізм, комплексність, стресостійкість, культура управління ризиками) та основні функції: ідентифікацію, вимірювання, контроль та моніторинг ризиків. Подано рекомендації щодо впровадження ефективних систем управління ризиками в банківських підрозділах з урахуванням адаптації до Базельських норм.