СПІРНИЙ РЕКВІЗИТ ТИПОВИХ ФОРМ ДЕКЛАРАЦІЙ З МІСЦЕВИХ ЗБОРІВ - Недоступ, Катерина; Гресь, Наталія (Фінансовий простір, 2025)
У статті з’ясовано доцільність і правові підстави відображення в типових формах декларацій з місцевих зборів відомостей про податкові пільги. Помічено, що експерти і консультанти з обліку і оподаткування, практикуючі бухгалтери під час заповнення додатків до згаданих документів здебільшого керуються рекомендаціями, розробленими Державною податковою службою України. Підкреслено, що Податковим кодексом України не встановлено будь-яке звільнення платників місцевих зборів від обов’язку обчислити і перерахувати в бюджет податкове зобов’язання, або зменшення розміру обов’язкового податкового платежу. Органи місцевого самоуправління не мають законних повноважень самостійно встановлювати пільги зі збору за місця для паркування транспортних засобів і туристичного збору. Зроблено висновок про відсутність правових підстав для відображення у деклараціях з місцевих зборів інформації про податкові пільги. Запропоновано видалити реквізит «Податкова пільга» з типової форми додатків до декларацій з місцевих зборів.