РИЗИКИ ВІДМИВАННЯ ГРОШЕЙ У СФЕРІ ФІНТЕХ: ВИКЛИКИ ДЛЯ ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ - Рисін, Віталій; Малюська, Марія (Фінансовий простір, 2025)
Розвиток технологій у сфері фінансів супроводжується, з одного боку, трансформацією фінансових послуг та покращенням клієнтського досвіду, а з іншого – створенням нових і непередбачуваних ризиків для регуляторів у сфері відмивання коштів. Метою статті є характеристика ризиків відмивання грошей, що виникають з огляду на стрімкий розвиток сфери фінтех та обґрунтування механізмів мінімізації таких ризиків. У роботі визначено та прокласифіковано сучасні виклики для фінансового моніторингу в умовах міжнародного співробітництва. Зокрема, визначено чотири категорії викликів, а саме етичні, регуляторні, технологічні та організаційні. Значну увагу було приділено аналізу використання віртуальних активів як інструменту легалізації кримінальних доходів. Авторами досліджено особливості застосування новітніх технологій, зокрема SupTech та RegTech, для боротьби з відмиванням грошей, та визначено перспективні напрямки розвитку цих технологій.