РОЛЬ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ІНВЕСТИЦІЙНОГО БАНКУ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Попель, Сергій (Фінансовий простір, 2025)
У статті досліджено діяльність Європейського інвестиційного банку як ключової фінансової інституції Європейського Союзу, що сприяє досягненню цілей сталого розвитку, зміцненню економічної, кліматичної та цифрової стійкості. Проаналізовано стратегічні напрями фінансування ЄІБ, зокрема у сферах кліматичної нейтральності, цифрової трансформації та подоланні наслідків фінансових криз, зокрема COVID-19. Виявлено, що банк дедалі активніше інтегрує пріоритети Європейського зеленого курсу, цифрового переходу та нової Європейської політики безпеки у свою кредитну діяльність. Особливу увагу приділено аналізу участі ЄІБ у підтримці країн Східного партнерства, насамперед України, у контексті післявоєнного відновлення, модернізації критичної інфраструктури та стимулювання інвестицій. Окреслено основні форми залучення ЄІБ до фінансування українських проєктів, включаючи підтримку малого та середнього бізнесу, розвиток енергетики, транспорту та цифрових технологій. Встановлено, що попри наявні ризики – воєнні, економічні, регуляторні – діяльність ЄІБ в Україні є важливим чинником довгострокової фінансової стійкості та поступової інтеграції у внутрішній ринок ЄС.