БЮДЖЕТНО-ПОДАТКОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Оксана Західна; Любов Петик; Марта Пилат (Фінансовий простір, 2023)
У статті досліджено основні аспекти та теоретичні засади бюджетно-податкового регулювання, окреслено його основні функції та принципи. Обґрунтовано податкові інструменти регулювання доходів місцевих бюджетів. Проаналізовано структуру доходів місцевих бюджетів у 2022 році за видами діяльності, досліджено частку місцевих бюджетів у доходах зведеного бюджету без врахування трансфертів та динаміку доходів за видами бюджетів протягом 2018-2022 років. Розглянуто міжбюджетні трансферти місцевим бюджетам у 2023 році. Проаналізовано рейтинг територіальних громад за доходами та видатками. Досліджено проблемні питання бюджетно-податкового регулювання розвитку територіальних громад. Розглянуто методи вдосконалення механізму бюджетно-податкового регулювання територіальних громад.