К вопросу о природе внутреннего аудита - Светлана Данилкова (Фінансовий простір, 2021)
У статті на основі міжнародної економічної літератури і вітчизняного законодавства досліджено проблеми ідентифікації природи внутрішнього аудиту. Дана характеристика поглядів вчених щодо визначення внутрішнього аудиту як виду практичної діяльності, представлена оцінка сильних і слабких сторін авторів такої точки зору. Вперше встановлено і систематизовано підходи до розкриття сутності внутрішнього аудиту з акцентом на розширення кола користувачів його результатів, регламентації діяльності внутрішнього аудиту не тільки внутрішніми нормативними актами суб'єкта господарювання. Згруповано підходи до дій з реалізації внутрішнього аудиту, визначив переваги і недоліки кожного, що дозволило розкрити природу внутрішнього аудиту, ідентифікувати його місце, роль і значення в системі корпоративного управління. Вперше установлено і узагальнено підходи у виборі напрямів внутрішнього аудиту, які залежать від обрання суб'єктами господарювання об'єктів внутрішнього аудиту, зрілості служби внутрішнього аудиту та стратегічних цілей розвитку бізнесу. Надано оцінку переваг і недоліків кажного з підходів, що дозволить розширити масштаби внутрішнього аудиту.