Характеристика суб’єктів, об’єктів та предмету валютного нагляду - Ольга Бакшеєва (Фінансовий простір, 2021)
У статті досліджується питання нeвiд’ємниx cклaдoвиx eлeмeнтiв вaлютнoгo нагляду таких, як йoгo cуб’єкти, об’єкти і предмет. На основі запровадженого з 07 лютого 2019 року нового ризик-орієнтованого валютного нагляду автором надається характеристика його суб’єктів, їх повноважень, об’єктів та предмета. На основі аналізу законодавчої бази проаналізовано систему державних органів в Україні, які наділені відповідними повноваженнями, щодо здійснення заходів в сфері валютного нагляду, надано їх класифікацію та окреслені їх повноваження. Автором також висвітлено ключові відмінності в суб’єктному складі нового ризик-орієнтованого валютного нагляду, запровадженого з 07 лютого 2019 року та валютного контролю, який працював в Україні з 1993 року.