Estimation And Forecasting Of The Value Of National Intellectual Capital Of Ukraine In Terms Of Structural And Innovative Transformations - Теtiana Cherkashyna (Фінансовий простір, 2017)
Дослідженням  встановлено, що  в  сучасній  науці  існують  три  основні  групи методів визначення вартості інтелектуального капіталу національної економіки: методи прямого вимірювання  (або  витратні  методи),  методи ринкової  капіталізації  та  методи  нефінансової оцінки.  Доведено,  що  найбільш  доцільними для  оцінювання  вартості  інтелектуального капіталу  національної  економіки  в  умовах структурно-інноваційних  трансформацій  є витратні  методи,  сутність  яких  полягає  у тому, що вартість інтелектуального капіталу національної  економіки  розраховується  як  сума витрат  основних  макроекономічних  суб’єктів (держави,  підприємств,  домогосподарств, зовнішньоекономічного  сектора)  на  його формування,  накопичення,  використання і  розвиток.  Розраховано  вартість інтелектуального  капіталу  національної економіки  України  у  2010-2016  рр.  і    на  цій основі  побудовано  економетричну  модельапроксимілюючої  функції  зростання  вартості інтелектуального  капіталу  України,  яка статистично підтвердила і поглибила гіпотезу автора  про  наявність  тенденції    (тренду)  його збільшення.