Національний та зарубіжний досвід управління виробничо-господарською діяльністю будівельних підприємств - Ольга Селезньова (Фінансовий простір, 2016)
У статті висвітлено особливості національного та зарубіжного досвіду управління виробничо-господарською  діяльністю будівельних  підприємств.  Розкрито  характерні риси  виробничого  процесу  та  менеджменту  у будівництві, такі як: локальна закріпленість та нерухомість продукції, тривалість виробничого циклу,  різноманітність  та  територіальна відокремленість  будівельних  об’єктів, існування  та  вплив  дестабілізуючих  факторів виробничо-господарської  діяльності.  Наведено етапи  розвитку  рушійних  сил  будівельної галузі  в  Україні  та  розвиток  організаційних структур  –  від  лінійної  до  матричної. Розкрито  ключові  елементи  та  принципи системи  управління  будівельними  суб’єктами господарювання  розвинутих  країн:  наявність висококваліфікованих  кадрів,  спеціалізація будівельних  фірм,  законодавчі  гарантії  та можливості  для  взаємодії  різних  структурних підрозділів  й  управлінь,  вдале  поєднання управлінських  принципів  децентралізації  і централізації.  Обґрунтовано  пропозицію з  аналізу  та  адаптації  найефективніших принципів  та  підходів  управління  виробничо-господарською  діяльністю  будівельних підприємств  розвинутих  країн  до  національних умов функціонування суб’єктів господарювання.