Проблеми формування основних засобів у системі бухгалтерського обліку фінансових установ - Олена Григоревська; Юлія Хмара (Фінансовий простір, 2015)
Проведено  порівняння  таких  понять  як  “основні  фонди”,  “основні  засоби”  та “основний  капітал”,  в  результаті  якого  можна зробити  висновок,  що  “основні  фонди”  та  “основний  капітал”  є  винятково  економічними категоріями,  тому  їх  застосування  для  цілей бухгалтерського обліку є недоцільним та сприяє виникненню  плутанини.  Запропоновано  під  основними  засобами  розуміти  матеріальні  активи,  які  використовуються  суб’єктом  господарювання  для  здійснення  своєї  діяльності  та її  забезпечення  протягом  тривалого  періоду та  переносить  свою  вартість  частинами  на створену  продукцію.  В  той  же  час  надходження  основних  засобів  –  це  фактичне  збільшення сновних  засобів  в  результаті  певних  подій  в наслідок яких об’єкт був зарахований на баланс підприємства.  Розглянуто  принципи,  котрими слід  керуватись  під  час  надходження  основних засобів та визначенні первісної вартості основних  засобів  в  залежності  від  способу  їх  надходження.