Визначення рівня ефективності валютних операцій банків - Олеся Лебідь; Анастасія Чорнобай (Фінансовий простір, 2015)
Здійснено  формування  науково  обґрунтованої  сукупності  показників з  мінімальною  їх  кількістю  для  визначення ефективності  валютних  операцій  банків.  Проведено  групування  банків  України  за  рівнем ефективності  валютних  операцій  за  допомогою  багатовимірного  кластерного  аналізу  методом  k-середніх.  Побудовано  дискримінантні функції для груп банків за рівнем ефективності валютних  операцій.  Сформовано  узагальнену схему  визначення  рівня  ефективності  валютних операцій банків України.