Laborism As A Basis For The Creation Of Monetary Unions - Jurij Renkas (Фінансовий простір, 2015)
Стабільність  показника  продуктивності  праці  робить  його  доброю  підставою  для  визначення  досягнутого країною  економічного  рівня.  Метою  статті  є презентація  способів  застосування  показника продуктивності  праці  Q  у  вирішенні  важливих економічних  питань.  Він  може  використовуватися  для  побудови  рейтингів  продуктивності праці різних країн, а також для моніторингу їх розвитку.  Стаття  фокусується  на  визначенні показника  продуктивності  праці  Q  для економіки  України  та  його  порівнянні  в  різних країнах.  В  Україні  показник  продуктивності праці Q знижується протягом останніх кількох років. Це означає, що з кожним роком на 1 гривню  виплачуваних  заробітних  плат  припадає менший обсяг реального ВВП. Це дуже негативна тенденція, яка вказує на необхідність вжиття  термінових  заходів,  спрямованих  на  зміну економічної  політики  країни.  У  статті  також пропонується оригінальне вирішення проблеми створення валютних союзів.