Визначення сутності поняття «Платіжна система» - Ірина Кравченко; Юлія Балакіна (Фінансовий простір, 2014)
У  статті  на  основі  розгляду  визначень  поняття  «платіжна  система»  автори  виявили,  що  зазначене  поняття використовується для визначення, з одного погляду,  загальноекономічного  явища,  а  з  іншого, −  мікроекономічної  категорії.  У  статті  розглянуто  різні  підходи  до  визначення  сутності поняття  «платіжна  система»,  а  саме: структурний,  структурно-функціональний, інституційний та процесний підходи до визначення платіжної системи як загальноекономічної атегорії  та  структурно-функціональний підхід  під  час  визначення  сутності  платіжної системи  як  мікроекономічної  категорії.  Автори запропонували власне визначення платіжної системи як загальноекономічної категорії у широкому та вузькому значеннях, а також визначення  платіжної  системи  як  мікроекономічної категорії.  Крім  цього,  з  метою  визначення сутності  поняття  «платіжна  система»  як мікроекономічної  категорії  автори  визначили характерні ознаки сучасних платіжних систем.