Визначення сутності поняття «Платіжна система» - Кравченко, Ірина; Балакіна, Юлія (Фінансовий простір, 2014)
У статті на основі розгляду визначень поняття «платіжна система» автори виявили, що зазначене поняття використовується для визначення, з одного погляду, загальноекономічного явища, а з іншого, − мікроекономічної категорії. У статті розглянуто різні підходи до визначення сутності поняття «платіжна система», а саме: структурний, структурно-функціональний, інституційний та процесний підходи до визначення платіжної системи як загальноекономічної атегорії та структурно-функціональний підхід під час визначення сутності платіжної системи як мікроекономічної категорії. Автори запропонували власне визначення платіжної системи як загальноекономічної категорії у широкому та вузькому значеннях, а також визначення платіжної системи як мікроекономічної категорії. Крім цього, з метою визначення сутності поняття «платіжна система» як мікроекономічної категорії автори визначили характерні ознаки сучасних платіжних систем.